[ Pobierz całość w formacie PDF ]
]
[J-;
[~J
~
Swiateczna
biesiada nie obejdzie
sie
bez
zurku
lub biatego barszczu.
Mamy do wyboru kilka wersji
!ych zup. Polecamy r6wnie .
~ przekaski
z jajkiem oraz pys
miesa
na ciepto i zimno.
Barszcz biafy
z kabanosami
Przygotowanie
15 minut
Gotowanie
20
minut
Na
4
porcje
• pOI ~
wtoszczyzny
• Barszcz bialy KnOIT
.15
dag kabanosOw .4 jajka
przepi6rcze.4 ~
swieZego majeranku .561
Wtoszczyzn~ oczyscic,
opukac.
Do rondla wlac dwie i pot
szklanki zimnej wody. Dodac
wloszczyzne i sol. Gotowac
ok. 15 minut, wyjqC wtoszczyz-
ne. Jajka ugotowac na twardo.
Barszcz biaty wymieszac
z pot szklanki wody, wlac do
rondla, zamieszac, doprowa-
dzic do wrzenia. Gotowac jesz-
cze 5 minut. Kabanosy pokroic
w plasterki,dodac do zupy, za-
qotowac. Zupe podawac z jaj-
kami oraz gatqzkq majeranku
Porcja - ok. 130 kcal
Zurek z grzybami
Barszcz biafy
z boczkiem
Przygotowanie
20
minut
Gotowanie
20
minut
Na 4 porcje
• pOI peczka
wloszczyzny
.2 duze ziemniaki • Barszcz
bialy KnOIT•
15
dag
w~zonego
boczku • pOI ~ szczypiorKU
.3 ziama pieprzu .561
Wloszczyzn~ oczyscic, oplukac,
Ziemniaki obrac, oplukac, po-
kroic w drobna kostke. Do ron-
dla wlac dwie i pot szklanki zim-
nej wody. Dodac wioszczyzne,
ziemniaki, pieprz i sol. Gotowac
15 minut, wloszczyzne usunac.
Barszcz biaty wymieszac
z pol szklanki wody, wlac do
rondla, zarrueszac, doprowa-
dzic do wrzenia. Gotowac jesz-
§:
cze 5 minut. Boczek pokroic
[§
w krotkie paski, podsrnazyc
ff
na suchej patelni. Gotowa zupe ~
posypac boczkiem i posieka-
Przygotowanie
30
minut
Gotowanie
10-12
minut
Na 4 porcje
•. Zurek slctSkiAmino.1yZka ma-
sta
.20 dag mrozonych grzyb6w
leSnych • 41yZki kielk6w rzod-
kiewki • 41yZki Smietany .561
Do rondla wlac pot szklanki wody,
wsypac zurek, doktadnie wymie-
szac. Dodac dwie i pot szklanki
wody, wymie-
szac, zaqotowac Gotowac
5-7
minut na malym ogniu.
Maslo rozqrzac na patelni.
Wtozyc grzyby, srnazyc okafo
15 minut, posolic, cala zawartosc
patelni dodac do rondla z zupa.
Gotowac 5 minut. Zupe rozlac
do miseczek. KaZdq porcje ozdo-
bic kietkami oraz srnietana,
Porcja - ok. 160 kcal
~
nym szczypiorkiem.
ii
Porcja - ok. 250 kcal
1&
L-
~~
NAJ
39
I
.:» ~~
na
~ --l --l
U/YtiClCyCtYt[~
To wyjqtkowy
rodzinny
pos@k.
Na jego szczeg61nq
atrnosfere
skladaia si~
nie tylko pyszne
tradycyjne potrawy, afE:j lakZe
zielen
i
stonce ~
oknem.
~
11,
ZDJI;CIE: PSP STUDIO.
Za pomoc w realizacji sesji dziekuiemy;
Monetti, Wedgwood WMF, Promenada, Warszawa.
40
Przepisy na nast\lpnej stronie
• pOtszkIanki RosoIu
warzywnego Knorr
• sOl, pieprz
Natke oplukac, posiekac. Czo-
snek i cebue obrac, posiekac.
Natke, posiekane warzywa i ziola
wtoiyc do miseczki, dodac musz-
tarde, wymieszac. MiE?sOopiukac,
natrzec
sola
i pieprzem. Posma-
rowac ziolowa pasta, wtoiyc do
posmarowanej olejem brytfanny.
Plec ok. 1 godz. 15 min w temp.
200°C, podlewajqc rosolem.
Porcja - ok. 260 kcal
Jajka obrac, przekroic na pol6w-
ki, wyjqC zoltka Lososia pokroic
w paski. Z6ttka utrzec z mastem
dodac smietane, tososia, wkru- '
szyc mini kostke czerwone male
papryczki,
zmksowac.
Przypra-
WIC
sola. Paste nalozyc do szpry-
cy, napelnic bialka, udekorowac
paskami czerwonej papryki.
Porcja - ok. 170 kcal
Przygotowanie
20 rninut
Gotowanie
5-7 minut
Na
8
porcji
.2 Zurki slctSkieAmino
• 21yZki ostrego chrzanu
• 21yZki masta
• 21yZki posiekanej rzeZuchy
.2 listki laurowe
.4 ziama ziela angielskiego
.3
zqbki czosnku
• plasterek cytryny
.4jajka
.2 parzone biafe kielbaski
Do rondla
wiac szklanke
wody,
wsypac zurki, dokladnie wymie-
szac.
oooac
5 szklanek wody,
listki, ziele, wymieszac, zagoto-
wac. Gotowac 5-7 minut na
malym ogniu. Maslo stopic na
patelni, wtoiyc rozgnieciony czo-
snek i kieibase pokrojona w pla-
stry. Smazyc 3 minuty. Wloiyc do
zupy wraz z plasterkiem cytryny.
Zurek podawac z chrzanem
posypany rzezucha i jajkami'
startymi na tarce.
Porcja - ok. 140 kcal
z jajkami
Przygotowanie
30 minut
Na 8 porcji
.8 jajek na twarc!o
• ogorek WClZ
• pOt ~
rzodkiewek
.2pomidory
• strqk czerwonej papryki
• czerwona cebula
• pOt ~
szczypiori<u
.5
dag gotowanej szynki
.1yZka posiekanej natki pietruszki
• 180 ml majonezu
I
Hellman's Babuni
I •
41yZki jogurtu naturalnego
z pasztetem
Przygotowanie
45 minut
Oczekiwanie
30 minut
Pieczenie
10 minut
Na 16 sztuk
Ciasto:
.25 dag mC\ki
.10 dag masla
.z6ttko
• szczypta soli
Farsz:
.20 dag kurzych w$6bek
• mata cebula
.10 dag twaroZku
homogenizowanego
• 10 dag sera pleSniowego (rokpoO
.1 przyprawa w mini kostce
Knorr czosnek
• kieliszek koniaku lub winiaku
.5 dag masla
• 21yZki posiekanych czamych
oliwek
.jajka przepiorcze i koperek
do dekoracji
Ciasto: skladniki zaonesc, wtoiyc
do lod6wki na 30 minut. Ciastem
wylepic 16 foremek, piec 10 mi-
nut w temp. 200°C. Wyjqc.
Farsz: cebule posiekac, zeszkiic
na polowie masla. Wqtr6bki oczy-
scic, oplukac: srnazyc kilka minut
na reszcie masta na osobnej pa-
telni ~w srodku powinny bye ja-
snorozowe). Ostudzic, przeiozyc
do miski, dodac cebue, twarozek,
ser plesniowy, mini kostke czo-
snek i alkohol Posotc, zrriksowac
na gtadkq rnase Poiaczyc z po-
siekanymi oliwkami. Farsz nato-
zyc do szprycy, wypeinic babecz-
ki, ozdobic koperkiem i jajkami .
Porcja - ok. 190 kcal
-warzywna
Przygotowanie
30 minut
Gotowanie
50 minut
Oczekiwanie
12 godzin
Na
8
porcji
.80 dag
ciel~iny
• ~ wtoszczyzny
• kostka RosoIu z kury Knorr
• mata puszka groszku
• cebula
• 41yZki zelatyny instant
.5 ziaren pieprzu
.lyZeczka lagodnej musztardy
• scl,
pieprz
I
Jajka i
cebule obrac. posroic
, w kostke Og6rek obrac, pokroic
w paski. Rzodkiewki oczyscic,
pokroic na kawalki. Pomidory
opukac, pokroic w duza kostke
. Szczypiorek opiukac, posiekac.
Papryke pokroic w wqskie paski.
i
Szynke pokroic w paski. Majonez
I
wymieszac z jogurtem i musztar-
I
da, przyprawic pieprzem i sola.
,
I
Warzywa polaczyc z szynka
jajkami, polac sosem, wymie-
szac. Salatke posy pac natka
Porcja - ok. 180 kcal
WloszczyznE? oozyscic, urnyc.
CebulE? obrac, zrumienlc na
gazie. Mif7s0 oplukac. Cielecire
wtoiyc do gamka, zalac 2 I zim-
nej wody, dodac kostke rosotu,
cebule i ziarna pieprzu. Gotowac
okoto 30 minut na malym ogniu.
Po tym czasie dodac wtoszczyz-
ne, qotowac jeszcze 20 minut.
War~a i miE?so wyjqC z wywaru,
pokroic na kawatki. Wywar prze-
cedzic, rozpuscic w nim zelatyne,
schtodzic. Forme oplukac
w zimnej wodzie. Ukladac war-
stwy rniesa, groszku i pozosta-
Iych warzyw, zalewajqc je galaret-
ka. Wstawic do lod6wki na noc.
Porcja - ok. 200 kcal
I
i
z ziofowC)sk6rkC)
Przygotowanie
15 minut
Pieczenie
1 godz. 15 minut
Na 8 porcji
.1,5 kg schabu z koSciC\
• pOtlyZeczki suszonego
tymianku, oregano i bazylii
• ~ natki pietruszki
.2 zqbki czosnku
• cebula
• 21yZki musztardy
• 1yZkaoleju
.8
jajek na twarc!o
.15 dag
w~onego
tososia
• 5lyZek smietany
.1yZka masta
.1 przyprawa w mini kostce
Knorr czerwone mafe papryczki
• pOtstrqka czerwonej papryki
• sOl
Nasza rada
Baba bedzie wyglqdac jeszcze
tadniej, jesli do wglE?blen
w formie wtozymy paski
ugotowanej marchewki.
42 NAJ
I
II
\1
jajka
Przygotowanie
30 minut
Na 8 porcji
Pomlslowe przystawki
Gala!'l3~ka
Z
t
Oczekiwanie
3,5 godziny
minut
IT ~(/
Na 8 porcji
./yika ielatyny instant
~~:::==Ozb~~;:O
Wspaniale
srnakuia
e caty rok ale
z lubczykiem i pietruszJut Knorr
prz z
,
• kilka kropli sosu worcester
na wielkanocnym
1
.3-4
QaIclzkinatki pietruszki
.2/yZki groszku konserwowego
stole
Sq
po prostu
.561,
pieprz
obowiqzkowe.
Jajka to
przeciez
symbol tych
swiat.
Zelatyne rozpuscic w gorqcym
rosole, osludzic. Dodac wino
i sos worcester, przyprawic sola
i
pieprzem.
Jajka
uqotowac
na
twardo, obrac. Pomidory sparzyc,
obrac. Poiowe tezejacej galaretki
wylac na dno pocluznej formy,
wstawic do lodowki na 30 minut.
Nastepnie w rzedach utozyc jajka
i pomidory. Calosc udekorowac
groszkiem i gatqz.kami natki.
Wlac
reszte
galaretki. Wstawic
do lodowki na 3 godziny.
Porcja - ok. 80 kcal
Z kremowym farszem
Przygotowanie
30 minut
Na 8 porcji
.8 jajek na twardo • 10 dag sera
topionego .5 dag mielonego
twarogu • 5lyZek majonezu
Hellman's Babuni .2 /yZki startego
zOHego sera .lyZeczka
koncentratu pomidorowego
.lyZeczka musztardy ./yika
soku z cytryny • curry, mielona
ostra papryka
.561,
pieprz
• szyjki rakowe, kawior, pomidorki
koktajlowe, oliwki, szczypiorek,
natka lub koperek do dekoracji
Jajka obrac, przekroic na polowki,
WyjqC zoltka, utrzec z topionym
serkiem, twarogiem i majonezem.
Przyprawic do smaku sola i pie-
przem, podzielic na pol. Do jednej
czesci dodac koncentrat pomi-
dorowy, sok z cytryny i szczypte
mielonej papryki. Orugq
czesc
wymieszac z musztardq i serem,
przyprawic do smaku curry.
Pasty nalozyc do dwoch szpryc,
wypelnic polowk' jajek. UfoZyc
na poimisku, udekorowac,
Porcja - ok. 210 kcal
Terrina z warzywami
Przygotowanie
40
minut
6
minut od zawrzenia wody.
00-
Pieczenie
45 minut dac por, qotowac jeszcze 5 minut.
Na 8 porcji
Fasolke uqotowac w osolonej
.12 jajek.2 marchewki
wodzie, na
5
minut przed koncern
.2 cukinie .15 dag fasolki
gotowania dodac groszek. Warzy-
szparagowej (mroionej, krojonej)
wa osaczyc. wystuczic. Szczypio-
ili
.10 dag mroionego groszku
rek opiukao, posiekac. 8 jajek roz-
zielonego.2 male pory
trzepac z sola, pieprzem, szczy-
.10 dag startego
~?TIezanu
piorkiem, wkruszyc mini kostke
.1
~rzyprawa
w mini kostce Knorr
srnazona cebula, dodac parmezan
smazo~a
cebula, •
~ek i warzywa. Podfuznq forme wyfoZyc
SZCZYPIOrk •
sol,
pleprz
pergaminem, nalozyc polowe ma-
Marchewki, cukinie i pory oczyscic, sy jajeczno-warzywnej. Pozostafe
obrac. Pory pokroic w krazki, mar- jajka rozbic, polozyc na wierzchu.
chewke i cukinie - w kostke: Mar- Ostroznie nalozyc reszte masy
chewki i cukinie ulozyc na wkladce Piec 45 minut w temp. 180°C.
do gotowania na parze, qotowac
Porcja - ok. 190 kcal
~L~
~90:~i~~0
.4 jajka.4 male pomidory
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
© 2009 Po zniszczeniu przeszłości przyszedł czas na budowanie przyszłości. - Ceske - Sjezdovky .cz. Design downloaded from free website templates