[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->09.10.2013Moje WypiekiPani Walewska (Pychotka)Pysznekrucheciasto,słodziutkabeza, krem idlaprzełamaniasłodyczydżemporzeczkowy... Nic dziwnego, że ktoś je nazwał pychotką ;-). Ciasto nie jestskomplikowane i nie wymaga dużo pracy, choć muszę przyznać, że podchodziłamdo niego jak do jeża - kilka miesięcy oglądałam, poczytywałam, ale dopiero kilkadni temu zabrałam się za kompletowanie przepisu ;). Ale ja tak zawsze podchodzędo ciast złożonych z więcej niż jednej warstwy. Ciasto wyszło wspaniałe, zrobiłamje w nucie migdałowej, a jeśli Wam inaczej pasuje - możecie migdały zastąpićorzechami włoskimi. Jest bardzo wysokie, dobrze się kroi i spokojnie możeuchodzić za tort urodzinowy. Polecam!* Wasza propozycja (kilkakrotna! :) w 'Koncercie Życzeń'Składniki na kruche ciasto:500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)1,5 łyżeczki proszku do pieczeniapół szklanki cukru pudru200 g masła lub margaryny6 żółtekWszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.Składniki na bezę:6 białek1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanejwww.mojewypieki.com/drukuj/post/z-obrazami/5001/209.10.2013Moje WypiekiBiałka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymipartiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.Ponadto:1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)120 g płatków migdałowychFormę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciastawyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnejporzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowępłatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identyczniepostąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (wtermoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedynajlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.Masa kremowa:2 szklanki mleka (500 ml)3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka3 łyżki cukru16 g cukru migdałowego*200 g masłakilka kropel aromatu migdałowego**Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak nabudyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając foliąspożywczą.Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń,cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny wlodówce.Smacznego :)* można kupić w sklepach, w takich opakowaniach jak cukier wanilinowy (lub zastąpićcukrem wanilinowym lub pominąć i dodać tylko aromat migdałowy)** można dodać również z 2 łyżki Amaretto, jeśli akurat macie w domu© Moje Wypieki 2006-2013www.mojewypieki.comwww.mojewypieki.com/drukuj/post/z-obrazami/5002/2
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
© 2009 Po zniszczeniu przeszłości przyszedł czas na budowanie przyszłości. - Ceske - Sjezdovky .cz. Design downloaded from free website templates