zapiekanka makaronowa z kalafiorem i boczkiem, Przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Składniki:50 dag makaronu np. widerki1 kalafior (ok. 50 dag)35 dag wędzonego boczku2 duże cebule (2x15 dag)3 łyżki olejuSos:600 ml wody4 łyżki mietany 18%2 łyżki mški pszennejmajeranekoreganogałka muszkatołowaostra papryka w proszkugranulowany czosnekgranulowana cebulasólpieprz12 dag żółtego seraSposób wykonania:Makaron wrzucić do wrzšcej osolonej wody i gotować 5 minut od momentu zagotowania. Następnie odcedzić, przelać zimnš wodš i ostudzić. Kalafior opłukać i włożyć do wrzšcej osolonej wody i gotować 5 minut od momentu zagotowania. Następnie odcedzić i ostudzić.Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzany olej i zrumienić. Cebule obrać, pokroić w kostkę i dodać do boczku. Razem wymieszać i jeszcze chwile smażyć.500 ml wody zagotować, a w pozostałej wodzie dokładnie rozmieszać mietanę i mškę pszennš. Wlać do gotujšcej się wody, dokładnie wymieszać i zagotować. Następnie zdjšć z ognia i dodać przyprawy: majeranek, oregano, gałkę muszkatołowš, ostrš paprykę w proszku, granulowany czosnek, granulowanš cebulę, sól i pieprz. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do letniego sosu.Wszystkie składniki podzielić na połowę i układać w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu w następujšcej kolejnoci: makaron, boczek, kalafior, sos i znowu makaron, boczek, kalafior i na górę sos. Przykryć naczynie żaroodporne i włożyć do piekarnika. Zapalić piekarnik i zapiekać 60 minut w temperaturze 180 °C.Smacznego. [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • cukierek.xlx.pl
  • © 2009 Po zniszczeniu przeszłości przyszedł czas na budowanie przyszłości. - Ceske - Sjezdovky .cz. Design downloaded from free website templates