wege raw kotlet sruta, VEGE, przepisy z kursu gotowania

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
www.mantra.pl
KURS
vege gotowania
Raw sos bolognese
Składniki:
· 1 duży pomidor
· 1,5 czerwonej papryki
· 1/3 szkl suszonych pomidorów w oleju
· 0,5 ząbku czosnku
· bazylia suszona lub świeża
· oregano
· sól
· oliwa
· pieprz cayene
Pokroić pomidory i paprykę. Zmielić wszystkie składniki w blenderze.
Czosnek przecisnąć przed zmieleniem.
Raw makaron:
2 cukinie obrać i przy pomocy obieraczki zrobić cienkie plasterki
przypominające makaron wstążki. Wymieszać z solą.
Sos można przechowywać w lodówce kilka dni. Cukinię najlepiej
przyrządzać na świeżo.
mantra.pl
Tarta mus czekoladowy
Ciasto na tartę:
· duża miseczka migdałów (orzechów makadamia, włoskich )
· duża miseczka wiórków kokosowych
· szczypta soli
Wykonanie:
Zmielić suche migdały i wiórki kokosowe. Dodać kilka namoczonych wcześniej daktyli.
Zmielić wszystko razem. Proporcje migdałów, wiórek kokosowych zależą od tego jak
duża jest tortownica. Daktyli możecie dać minimalną ilość, aby kruszonka
migdałowo-wiórkowa nie była zbyt sucha lub możecie dać ich więcej, wtedy spód
tarty będzie słodszy.
Tak przygotowaną kruszonkę wysypujecie tortownicę, usypując wyżej na brzegach.
Ugnieść dłońmi środek, następnie brzegi, aby powstało zagłębienie na mus
czekoladowy. Spód na tartę można przechowywać miesiąc w lodówce.
Mus czekoladowy:
· 2 dojrzałe avocado
· kilka miękkich daktyli bez pestek
· 3 łyżki syropu z agavy lub miodu
· karob lub kakao
· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
· woda
Wykonanie:
Namoczone wcześniej daktyle, agavę i odrobinę wody zmiksować na gładka masę.
Dodać pocięte na kawałki avocado. Zmiksować razem. Dodać karob, ekstrakt
waniliowy, ewentualnie odrobinę wody jeśli mus jest zbyt gęsty.
Wyłożyć mus na tartę, udekorować np świeżymi malinami, pestkami granatu
lub płatkami migdałowymi. Schłodzić.
mantra.pl
Domowy ekstrakt z wanilii
· 500ml dobrej jakości wódki
· 15 lasek wanilii
Przecinamy laski wanilii wzdłuż (nie przecinamy końców i nie wyciągamy ziarenek),
dodajemy do wódki, zakręcamy butelkę. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce
na 2 miesiące. Co kilka dni wstrząsami kilkakrotnie butelką.
Po 2 miesiącach część ekstraktu można odlać i zużywać, a butelkę uzupełnić nową
porcją wódki. Można tak uzupełniać kilka razy, ale w końcu laski wanilii trzeba będzie
wymienić :)
mantra.pl
Raw pasta - Pate
Składniki:
· 0,5 szkl migdałów
· 2 szkl słonecznika
· woda
· 3 gałązki selera naciowego
· 1 mała cebulka
· natka pietruszki
· sól
Namoczyć migdały i słonecznik, najlepiej na całą noc. Zmiksować ziarna
z dostateczną ilością wody, aby pasta nie była za gęsta, ani za rzadka.
Powinniśmy otrzymać gładką pastę. Kroimy drobno seler, natkę i cebulkę.
Łączymy warzywa z pastą wcierając je aby połączyły się smaki. Dadajemy sól.
Pastę podajemy w miseczce, a do tego ładnie pokrojone warzywa (papryka,
ogórek, cukinia-w słupki, różyczkami brokuła, plasterkami marchewki, pomidorkami
itp). Układamy pokrojone warzywa na dużym półmisku. Inną opcją jest wypełnianie
pastą np cykorii, liści sałaty rzymskiej lub strzępiastej zastępując nimi
kromki chleba.
mantra.pl
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • cukierek.xlx.pl
  • © 2009 Po zniszczeniu przeszłości przyszedł czas na budowanie przyszłości. - Ceske - Sjezdovky .cz. Design downloaded from free website templates