[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Mieszanka suszonych warzyw do zup - "domowa vegeta"Warzywa kup z ekologicznej produkcji lub znanego i zaufanego źródła. Wbrew pozorom nie jest to aż takie trudne. Zioła mam z własnego ogrodu, ale jeśli nie masz swoich upraw, kup świeże zioła w doniczce, hoduj je na parapecie okiennym przez 3-4 tygodnie, a potem susz.z poniższych proporcji uzyskacie ok 400g mieszanki1,5 kilograma marchwi300g pietruszki400g selera1 spory por (jasna część)200g pasternaku10g suszonych borowikówspory pęczek świeżego lubczykuspory pęczek natki pietruszkiłyżeczka ziaren czarnego pieprzukilka ziaren ziela angielskiego3-4 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej3-4 łyżeczki kurkumyWarzywa korzeniowe umyj, obierz i potnij na drobne paseczki - ja używam do tego skrobaczki do warzyw. Pora rozetnij wzdłuż, umyj i potnij wzdłuż na cienkie paski. Natkę i lubczyk umyj, osusz i oderwij listki z łodyg.Świeże zioła i warzywa susz na suszarce do warzyw w temperaturze 70°C, aż staną się zupełnie suche i sztywne ( mnie trwało to ok 8 godzin)*. Przełóż je do malaksera lub blendera razem z suszonymi borowikami, zielem angielskim, pieprzem i solą morską. Zmiksuj całość dokładnie, ale tak, by nie powstał pył, a raczej drobniutko posiekane warzywa. Dodaj kurkumę, wymieszaj i przełóż do pięknego szklanego słoja. Wielką przyjemność będzie sprawiało korzystanie z takiej domowej mieszanki suszonych warzyw.* Warzywa możesz też suszyć w uchylonym piekarniku na blachach wyłożonych papierem do pieczenia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
© 2009 Po zniszczeniu przeszłości przyszedł czas na budowanie przyszłości. - Ceske - Sjezdovky .cz. Design downloaded from free website templates